Határtalanul

 

2017-2018

 

Iskolánkból 22 tanuló utazott Székelyföldre, „Nyitva van a székelykapu” keretében, több osztályból jöttek a diákok, minden szakma képviseltette magát. 3 kísérő tanár utazott, a projektvezető szakmai tanár és két szakoktató. A Csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola vendégei voltunk.
 

 

2016-2017

 

A Határtalanul! pályázat keretében idén is meglátogattuk csíkszeredai testvériskolánkat a Kós Károly Szakközépiskolát 2017. március 20-25-ig. 22 diák és 4 tanár- szakoktató vett részt a kiránduláson.
Már útközben olyan érdekes és szép helyeket látogattunk meg, mint Arad, Déva-vára és Segesvár.
Csíkszeredán bemutatták nekünk az iskolát, a tanműhelyeket, megismerkedtünk a várossal, és közvetlenül Csíkszereda mellett Csíksomlyóval, a kegyhellyel, annak történetével. Részt vettünk a helyi hoki csapat bajnoki döntőjén, ami a hangulatával felejthetetlen élményt nyújtott.
Megnézhettük, hogyan főzik a híres „Igazi csíki sört”, sőt meg is kóstolhattuk.
Eljutottunk még Gyimesbükkre, Magyarország régi határához, az erdőben felkerestük a régi határköveket is, meghallgattuk Deáky András bácsi beszédét az itt élő magyarságról, a fennmaradásukért folytatott küzdelmükről.
Varázslatosan szép volt a félig még befagyott Szent-Anna tó és környéke, valamint a torjai büdös barlang.
Hazafelé is jutott a látnivalóból: Tamási Áron sírja, a parajdi sóbánya, Kalotaszeg vidéke, és Nagyvárad.
Soha nem felejtjük el a hegyi túrákat, na meg a hoki meccset, és akik mindenhova elkísértek bennünket, a szeredai diákokat, és tanáraikat.

 

A KSZC Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a 2015/2016-os tanévre kiírt Határtalanul! pályázaton Példaképeket keresünk! című pályázatának megvalósítására 1.466.000.Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A pályázat programját a szabadkai Politechnikai Iskolával együtt bonyolítottuk le. A csereutazásban mindkét iskola részéről 21-21 diák és 3-3 kísérő tanár vett részt. Az első utazás során,  2016. október 3-7 között, a kaposvári diákok látogattak el Szabadkára. A közös szakmai munka során építőipari és faipari cégeket, vállalkozásokat kerestünk fel, ahol a diákok szakmai tapasztalatokat gyűjthettek. Nagy élmény volt a közös megemlékezés az aradi vértanúkról október 6-án. A látogatása utolsó napján a két iskola igazgatója aláírta a testvériskolai szerződést. 2016. október 17-21 között a szabadkai csoportot láttuk vendégül Kaposváron.  A szakmai programok során kaposvári építészirodákba látogattunk el (Arker Stúdió, Statikplan, Megaron 33 Kft). Közös ünnepséget tartottunk az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Nagy sikere volt a székesfehérvári-gorsiumi kirándulásnak is.

 

 

2015-2016

 

A Kaposvári SZC Építőipari, Faipari Szakképző Iskolája az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a 2015/2016-os tanévre kiírt Határtalanul! pályázaton a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítésére, a magyar tanítási nyelvű iskolákkal ápolt kapcsolatok megerősítésére, a diákok szakmai tapasztalatszerzésének elősegítésére  2.167.500.-Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.
A támogatás szakmai és kulturális célú csereutazásra nyújtott lehetőséget. Az első utazáson csíkszeredai testvériskolánkból, a Kós Károly Építőipari Szakközépiskolából 21 diákot és 3 tanárt láttunk vendégül Kaposváron. Az egyhetes program során Kaposvár mellett Szigetvárra és Mohácsra is ellátogattak. Részt vettek Kaposmérőn Kassai Lajos lovas íjász bemutatóján és rendhagyó történelem óráján. A csíkszeredaiak látogatása budapesti kirándulással zárult. A második utazáson 2016. április 17-22 között 24 építős diák és 3 tanár utazott Székelyföldre. Csíkszereda nevezetességei mellett ellátogattunk Gyimesbükkre, a Békás-szoroshoz, jártunk Sepsiszentgyörgyön, hazafelé pedig megnéztük a tordai sóbányát. A szakmai program keretében a diákok közösen különböző híd-maketteket készítettek. A pályázat címe is innen származik: Építsünk hidat!

 

 

2014-2015

 

A kaposvári Építőipari, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul! pályázaton a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítésére, a magyar tanítási nyelvű iskolákkal ápolt kapcsolatok megerősítésére, a diákok szakmai tapasztalatszerzésének elősegítésére 2.174.900.-Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.
A támogatás szakmai és kulturális célú csereutazásra nyújtott lehetőséget. 2015. március 23-28. között 21 építős diák és 3 tanár látogatta meg csíkszeredai testvériskolájukat, a Kós Károly Építőipari Szakközépiskolát, majd 2015. április 13-18. között 24 székely diák és 3 tanár viszonozta a látogatást.
A szakmai program keretében a diákok négy tető-makettet készítettek el közösen az iskolai szertárak részére.2012-2013

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! BGA-12-HA-02-0990 pályázati számú, "Barátság-palló határok felett Kaposvár és Dunaszerdahely között" című programjának segítségével iskolánk 17 diákja három kísérő tanárral 2012. október 1-5. között dunaszerdahelyi kiránduláson vett részt. Vendéglátónk a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskola volt. A dunaszerdahelyi diákok a látogatást 2013. április 8-12. között viszonozták. Huszonkettő diák és három kísérő tanár járt Kaposváron. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a kirándulásokat 1.620.900.-Ft-tal támogatja. Az együttműködés célterülete Felvidék. Útinaplók2012

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! programjának segítségével iskolánk 23 diákja három kísérő tanárral 2012. április 10-15. között kárpátaljai kiránduláson vett részt. Vendéglátónk a Técső Magyar Tannyelvű Református Líceum volt. A kárpátaljai diákok a látogatást 2012. április 17-22. között viszonozták. Huszonegy diák és három kísérő tanár járt Kaposváron. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a kirándulásokat 2.264.000.-Ft-tal támogatta.2011

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! programján elnyert pályázati támogatás segítségével iskolánk a szabadkai Politechnikai Iskolával valósított meg közös programot. Ennek keretében 2011. szeptember 21-25. között a szabadkai iskola 21 tanulója és 3 kísérő tanára látogatott Kaposvárra. A kirándulások mellett a két iskola tanulói közösen készítettek terveket a kaposvári iskola udvarának rendezésére. Ezt a tervezőmunkát a szabadkai tájépítő diákok vezették. 2011. október 5-9. között a látogatás viszonzásaként 21 kaposvári diák és 3 kísérő tanár járt Szabadkán. Itt a pályázatban vállalt közös munka az iskolaudvaron egy nyitott tanterem faszerkezetének elkészítése volt. A két utazás útinaplója valamint a fényképekből készült válogatás megtekinthető a honlapon. A két iskola közös programját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1.639. 000.- Ft-tal támogatta, amit ezúton is köszönünk.