Iskolánk névadója, Lamping József építészmérnök munkásságáról

Sásdon "Lamping utca" is volt a nép ajkán, mivel az utca minden épületét ők tervezték és építették a népiskolától a zsidó templomig.

Néhány vidéken megvalósult épülete: Döbrögközön, Gyulajon, Nagymányokon és Baranyajenőn iskola, Tékesen, Bőszénfán, Hajmáson, Somogyfajszon templom.

Lamping József halálát az alábbi hír tudatta az Új Somogy című napilap 1937. december 8-i számában: 
"Lamping József építészmérnök, aki a háború utáni években több nevezetes kaposvári középület tervezésével és építésével tette nevét emlékezetessé, életének 58-ik, boldog házasságának 24-dik évében e hó hetedikén elhunyt. Temetése 10-én, vasárnap, délután 3 órakor lesz a keleti temető ravatalozójától."

A hír után mindjárt az Ipartestület felhívása olvasható, miszerint az Ipartestület tagjai a temetés napján délután 2 órakor gyülekeznek az ipartestületi székházban, hogy együtt mehessenek ki a temetőbe kegyeletüket leróni. Abból az ipartestületi székházból indultak végső búcsút venni, amelynek építéséhez, 1926-ban, Lamping József homlokzati terveit használták fel.

Lamping József többgenerációs építészcsalád taga volt. Nemcsak édesapja volt építész, de Ottó fia is mint okleveles építészmérnök folytatta építészeti pályáját. A kaposvári Szent Margit-templom az Ő tervei alapján épült meg. Egész életében ápolta az édesapjától kapott örökséget, amit átadott gyermekeinek. 

"Nagyapánk mindíg tevékeny, örökké szépet álmodó, igényesen alkotó személyiség volt - vallják róla unokái, Lamping Judit és Lamping Tamás -, példa lehet a róla elnevezett iskola diákjai számára."

Lamping József unokái is kötődnek az építészethez. Példamutató módon őrizték a nagyapjukkal kapcsolatos dokumentumokat, így válhatott családi történetük egyben közösségi történelmünk részévé is.

 

Lamping József fontosabb kapsovári épület tervezései

  • Dózsa György utca 1. - Gazdasági és Takarékpénztár (1916) - ma Unicredit Bank;
  • Noszlopy utca 5-7 - Városi Filmszínház (1928) - Ma szivárvány Kultúrpalota;
  • Kossuth utca 37 - Református gyülekezeti ház (1928) - ma is az;
  • Németh István Fasor 14. - Lamping József lakóháza (1928) - ma is lakóház
  • Zárda utca 4. - A püspökség épülete (1929) - ma is az
  • Noszlopy utca 3. Áramváltó Központ ( transzformátor-ház), (1928) . ma Hang-ár Music pub;
  • Megyei Kórház - Szülészet (1928-31) - ma is az;
  • Fő utca 13. - Dunántúli Bank és Takarékpénztár Rt. (1928) - ma CIB Bank

 

Járva a város ismerős utcáit, tereit, pillantsunk új szemmel a megszokott épületekre, és közben gondoljunk azokra a mesterekre, akik alkotásaikkal itt hagyták kezük nyomát, akiknek munkája nyomán létrejött Kaposvár meghitt egyedi, kisvárosi képe. Ezek az épületek a múlt üzenetei is. Fontosak számunkra, mert a jövőnkhöz kellenek.

 

Lamping József munkásságáról

Lamping József munkásságáról - 2