Szakközépiskola

Az egyes szakmák szakmaismertetőjét, vizsgakövetelményeit a "SZAKMÁK" menüpont alatt érhetik el.


Mit nyújt a szakkközépiskolai tagozat?


A 8. osztály elvégzését követő 3 éves OKJ szakmákra felkészítés. A szakmai bizonyítvány megszerzését követően 2 éves érettségi vizsgára felkészítő szakasz a 12-13.évfolyamon (választható).

Kőműves

A kőműves felépíti a falakat, ő alakítja ki a nyílásáthidalókat, kéményeket, boltozatokat, lépcsőket. Általában munkáját a szabadban, másokkal együtt végzi.

Burkoló

Épületek külső homlokzatát és belső falfelületeit, valamint talaját hideg (pl. csempe) ill. meleg (parketta, szőnyegpadló, műanyagpadló) tapintású burkoló anyaggal vonja be, javítja.

Ács-állványozó

Az ács szakmunkás legjellemzőbb feladata az épületek tetőszerkezetének megépítése, cserépfedések készítése. Munkájához tartozik zsaluzatok, állványok készítése is.

Kőfaragó, műköves és épületszobrász

Természetes vagy műkőből felépíti, burkolja vagy díszíti az épületek lábazatát, falszerkezetét, pilléreit, homlokzatát. Gipszből díszítőelemeket állít elő.

Szárazépítő

Épületek gipszkarton burkolatainak szerelésével, karbantartásával és javításával foglalkozik, gipsz, cement és hasonló anyagokból díszítő- és védőburkolatokat készít épületek belső és külső felületein.

Ács

Az ács szakmunkás legjellemzőbb feladata az épületek tetőszerkezetének megépítése, cserépfedések készítése. Munkájához tartozik zsaluzatok, állványok készítése is. Épületek járófelületeinek kerámialap, mozaiklap anyagokkal történő burkolása.

Tetőfedő

Az épületek tetőszerkezetét előre gyártott tetőfedő anyagok (cserép, pala, műanyag, beton, fém és fa anyagok, stb.) alkalmazásával lefedi, bontja, javítja és karbantartja. Speciális esetben tetőfedő anyagot készít.

Festő, mázoló, tapétázó

Épületek falfelületeinek festése, fa nyílászáróinak mázolása, belső falfelületek tapétázása a legfontosabb feladatai.

Asztalos

Bútorzat készítése, faesztergályozás, fatermék-gyártás, nyílászáró szerkezetek készítése a feladata.

Kárpitos

A kárpitos bútort, berendezési tárgyat, ajtót, stb. párnáz, bútorszövettel bevon, díszít. Munkája során a párnás borítást, a bútorszövetet a bútorhoz erősíti. Emellett bútorjavítással, régi bútorok restaurálásával is foglalkozik.

Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő

Épületek fűtés-, szellőzés-, víz-, csatorna-, gázvezetékrendszerének készítése a feladata.

Víz-, csatorna és közmű-rendszerszerelő

Tervek alapján különböző csőanyagokból víz, tűzivíz, csatorna, közmű és technológiai hálózatokat épít ki. Egyedi és központi berendezési tárgyakat, használati melegvíz termelőket, hőcserélőket, csapolókat és szerelvényeket szerel fel, épít be. Nyomáspróbát végez és feltölti, nyomás alá helyezi a rendszereket. Tervek szerint elő- beszabályozza a hálózatokat, szerelvényeket, közreműködik a hidraulikai beszabályozásokban. Meglévő hálózatokat. rendszereket felülvizsgálja, feltárja a hibáit és megjavítja. Közműhálózatot épít ki, azokra rákötéseket készít, fogyasztásmérőket épít be.

Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő

Szereli és karbantartja a lakóépületek, középületek és ipari létesítmények klíma- és szellőzőberen-dezéseit.

Bádogos

Fémlemezekből kialakítandó épületszerkezetek és épületeket díszítő elemek készítése és karbantartása.